Uniunea Europeana   Guvernul Romaniei   Ministerul Fondurilor Europene   Fondul social european POSDRU 2007-2013   Instrumente structurale 2007-2013  

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice  


Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial "Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013", Axa prioritara 6
"Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de interventie 6.2 "Imbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii".

REGULAMENT CONCURS

Metodologia concursului de promovare a voluntariatului

Prezenta metodologie reglementeaza modul de infiintare si derulare a concursului de promovare a voluntariatului in cadrul proiectului ”Decenta si respect pentru vulnerabili” derulat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si partenerul Agrafics Communication, al carui obiectiv general este reprezentat de imbunatatirea participarii pe piata muncii si promovarea incluziunii sociale a 1.100 de persoane ce apartin grupurilor tinta vulnerabile din regiunile Centru si Nord-Est, prin cursuri de calificare, precum si prin servicii integrate de ocupare si formare (evaluare, informare, consiliere).

I. Context

Voluntariatul este vazut ca o activitate dezvoltatoare din mai multe puncte de vedere. Fie ca vorbim de o abordare economica, sociala sau personala, voluntariatul contribuie la dezvoltarea comunitatii in care aceste activitati sunt derulate dar si la dezvoltarea personala a persoanelor implicate.
In Romania, anul 2014 a adus o schimbare importanta in acest domeniu, data de adoptarea Legii Voluntariatului nr.78/2014. Aceasta, printre numeroasele modificari, certifica recunoasterea experientei de voluntariat ca experienta profesionala, constituind un argument favorabil pentru ocuparea unui loc de munca.

II. Glosar de termeni

Comisie = Grup de persoane imputernicite in vederea luarii unei decizii.
Concurs de idei = competitie transparenta si nediscriminatorie deschisa tuturor persoanelor, care fac parte din grupul tinta, dupa regulile stabilite in prezenta procedura, prin care se vor selecta ideile de promovare a voluntariatului.
Contestatie = Cale de atac prin opozitie la executarea unei hotarari sau prin care se cere anularea ei.
Eligibilitate = conditiile care trebuie sa fie indeplinite pentru ca cineva sa poata fi ales.
Grupurile vulnerabile = categorii ce includ copilul in situatie de risc ridicat: saracie, vulnerabilitate la procesele de dezagregare sociala, delincventa juvenila; tinerii de peste 18 ani care nu mai sunt cuprinsi in sistemul de ocrotire a copiilor fara familie; persoanele cu handicap; persoanele apartinand populatiei de etnie roma aflate in situatii de risc ridicat; varstnicii in situatie de risc ridicat si persoanele fara adapost.
Idee = Opinie, parere, gand, convingere, judecata.
Procedura = Totalitatea actelor si a etapelor ce trebuiesc indeplinite in cadrul unui proces.
Proiect = plan de a intreprinde, de a face ceva; intentie.
Promovare = actiuni derulate ce duc la cresterea gradului de vizibilitate si de cunoastere a unui subiect/domeniu.
Sustenabilitate = Calitate a unei activitati de a se desfasura in lipsa anumitor resurse, fara a duce la disiparea acesteia.
Voluntariat = participarea voluntarului (persoana fizica) la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara remuneratie, individual sau in grup.

III. Conditii de participare la concursul de idei de voluntariat

Ideea de voluntariat propusa trebuie sa fie alcatuita dintr-un sir de activitati care sa poata fi implementate pe o perioada determinata de timp. Inscrierea in competitie se va face pe baza completarii unei cereri de voluntariat si a unei cereri de inscriere in concurs. Se va urmari ca tinerii care propun activitati de promovare a voluntariatului sa fie elevi de gimnaziu (clasele VII-VIII) si de liceu (IX-XII), sau tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, sa propuna activitati cu caracter inovator si care sa contribuie la cresterea calitatii vietii persoanelor vulnerabile.

IV. Conditii de eligibilitate privind participantii

Sunt considerate eligibile pentru a participa la concursul de idei persoanele fizice care:
  • Sunt elevi de gimnaziu (clasele VII-VIII) si de liceu (IX-XII) , din categoria copii in situatie de risc;
  • Sunt tineri peste 18 ani care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului;
  • Au domiciliul in regiunea Centru sau Nord-Est;
  • Completeaza si depun in termenele si conditiile stabilite prin prezenta procedura dosarul complet de inregistrare in concurs;
  • Sunt de acord cu furnizarea datelor lor personale in scopuri strict legate de derularea concursului;
  • In scopul evitarii conflictului de interese nu pot fi selectate persoanele care se afla in grad de rudenie I-IV sau grad de afinitate I-IV cu oricare dintre membrii comisiei sau a administratorului concursului.

V. Procedura de concurs. Aspecte generale

Lansarea apelului pentru inscrieri se va face public prin intermediul canalelor media detinute de organizatorul concursului.
Inscrierea in cadrul concursului se va face prin completarea unei cereri de inscriere in concurs. Aceasta cerere va fi completata direct de catre participanti.
Organizatorii si comisia de selectie a ideilor isi rezerva dreptul de a nu accepta contestatii. Deciziile organizatorilor privind preselectiile si jurizarea privind castigatorii sunt finale si irevocabile.
Persoana/persoanele care participa la concurs isi asuma raspunderea pentru corectitudinea informatiilor furnizate.
Organizatorii si comisia de selectie vor trata fara discriminare ideile propuse, acordand sanse egale tuturor participantilor inscrisi in concurs.

VI. Continut dosar inregistrare in concurs

Dosarul de inregistrare in concurs va cuprinde Cererea de inscriere in concurs, completata integral de catre fiecare participant la concurs in parte.

VII. Termen de depunere

Dosarele de inregistrare in concurs vor putea fi depuse timp de 5 zile din momentul lansarii apelului de inscriere, dar nu mai tarziu de 18.12.2015.

VIII. Anuntarea rezultatelor

Rezultatele concursului vor fi comunicate in termen de maxim 5 zile de la incheierea termenului de aplicare.

IX. Faze proces de evaluare si selectie a ideilor de voluntariat

Castigatorii concursului vor fi stabiliti pe baza unei evaluari realizate in doua etape: prima etapa este cea de preselectie si cea de a doua etapa este cea de selectie. In prima etapa vor fi evaluate toate dosarele depuse de participanti de catre echipa de organizare a concursului. In cea de-a doua etapa vor trece dosarele care indeplinesc conditiile de eligibilitate stabilite in prezenta metodologie, urmand ca la finalul acesteia sa fie alesi castigatorii. Evaluarea se va realiza conform grilei de evaluare din Anexa 3.

X. Anexe